start publikacje szukaj dlaautorow cel informacje rada subskrypcja odredakcji

Procedura recenzowania w Acta Scientiarum Polonorum seria Agricultura

 

Procedura recenzowania artykułów jest zgodna z zaleceniami Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, opisanymi m.in. w broszurze „Dobre praktyki w procedurach recenzyjnych w nauce”, Warszawa 2011.

Autorzy przysyłając artykuł do publikacji, wyrażają zgodę na proces recenzji. Nadesłane artykuły są poddawane ocenie formalnej przez Redakcję, a następnie recenzowane przez dwóch rzetelnych recenzentów, którzy nie są członkami Redakcji pisma i nie są zatrudnieni w jednostce wydającej czasopismo. Nadesłane artykuły nie są nigdy wysyłane do recenzentów z tej samej placówki, z której pochodzi przynajmniej jeden z autorów. Recenzent podpisuje deklarację o niewystępowaniu konfliktu interesów oraz zobowiązanie do niewykorzystywania wiedzy na temat artykułu przed jego publikacją. W przypadku tekstów powstałych w języku obcym, co najmniej jeden z recenzentów jest afiliowany w instytucji zagranicznej innej niż narodowość autora pracy. Prace recenzowane są poufnie i anonimowo (tzw. „double-blind review process”). Recenzent nie może być autorem tekstu w numerze, na potrzeby którego przygotowuje recenzję. Autor jest informowany o wyniku dokonanej recenzji oraz otrzymuje dwie recenzje do wglądu, następnie możliwa jest korespondencja z Redakcją czasopisma dotycząca ewentualnych uwag.

Lista współpracujących recenzentów publikowana jest raz w roku, w czwartym numerze.

Deklaracja Recenzenta

Formularz recenzyjny

logoUTP

logoWUUTP

ebsco

cbr

index

psjc

 



Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach na stronie wypełnij poniższy formularz.

E-mail:



Wybierz język subskrybcji:
polski
angielski

strona główna | publikacje | szukaj | dla autorow | cel i zakres | informacje | rada naukowa | subskrypcja | od redakcji

copyright © 2011 UTP Bydgoszcz
PROJEKT I REALIZACJA : GREGSOFT

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Ta strona używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji na stronie Polityce prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.